SUBSCRIBE TO MY NEWSLETTER

HERO IMAGE

HERO IMAGE


HELLO, I'M NADIA GEE, WELCOME TO AWEKRETRO.

I was start writing from November 2010. Write somewhat in my mind. Or maybe pretty things? Yes, I know some people love to read. But nowadays, people were using blogs just for information. Something likes an idea. Or something to refer. I don’t think, you guys gonna read my bla-bla-bla. So here! To make me be unique in Blogger World. I love to share something simple and easy! Thank you so much for stopping by! Hope you had a blast looking around. If you have some good idea for making my blog more interesting, glad to email me at nadiagee0907@gmail.com. And don’t forget left your comments to show me, that’s you were here! xoxo

NEXT VACATION? #EXCITED

EVENT; Zoo Negara Volunteer 5.0


tajuk menarikkan. Charity Program #zoonegaravolunteer. nie dia salah satu Bucket List i. isi masa lapang dengan perkara yang sihat. beberapa program i ade jumpa. charity rumah orang-orang tua, sekolah orang buta, or macam-macam laaa. charity Surau pun ade. but i lebih berminat dengan haiwan. something different right. dan kalau ikutkan pun. i memang tak pernah pun nak masuk Zoo Negara ni seumur hidup. tu yang bile da tua bangke ni, sibuk gatal nak masuk zoo. kelakar jugakan kalau orang tua-tua nie masuk zoo tanpa sebab. takkan nak dating dalam zoo. cukup laa tengok tenuk tu berdating wahaha. (padahal forever alone) i pun not sure. why i teringin sangat nak buat zoonegara volunteer. takde laa minat sangat pada haiwan ni. tapi nak sangat join them.


 i di sambut mesra dengan team organizer. seriously dorang tersangat laa friendly and peramah. sangat help. kita register and change the clothes. Start our program. start with stretching, some fun game, bagi access ticket dan pembahagian kumpulan. di kurnia kan team seramai 10 orang perempuan dan 5 lelaki. and ofcoz laa kan. we are team number 1. di tugaskan di kawasan haiwan-haiwan Savvanah. alaamak....awak nie bukan lah pencinta haiwan or doktor haiwan. so mane laa nak tahu jenis-jenis haiwan. dan kelompok-kelompok mereka. itulah guna bila kita ade kawan baru. new topik untuk start conversation. they said. Savvanah animal mostly ar came from africa. 


dan menurut google: 
"A savanna or savannah is a mixed woodland grassland ecosystem characterized by the trees being sufficiently widely spaced so that the canopy does not close. The open canopy allows sufficient light to reach the ground to support an unbroken herbaceous layer consisting primarily of grasses.
Savannas maintain an open canopy despite a high tree density.[4] It is often believed that savannas feature widely spaced, scattered trees. However, in many savannas, tree densities are higher and trees are more regularly spaced than in forests. The South American savanna types cerrado sensu stricto and cerrado dense typically have densities of trees similar to or higher than that found in South American tropical forests, with savanna rangingt 800–3300 trees per hectare (trees/ha) and adjacent forests with 800–2000 trees/ha. Similarly Guinean savanna has 129 trees/ha, compared to 103 for riparian forest, while Eastern Australian sclerophyll forests have average tree densities of approximately 100 per hectare, comparable to savannas in the same region.


paham ke idok? tak laa tu. jangan risau. because. i pun pun tak berapa nak paham. yang pasti haiwan-haiwan savvanah nie terdiri daripada wildebeest, warthogs, elephants, zebras, rhinos, gazelles, hyenas, cheetahs, lions, leopards, ostrich, mousebirds, starlings, and weavers. alaaa pening lagi. bab* hutan pun sebenarnyer tergolong dalam savvanah animals. oooo.. banyak nie kene belajar. malu juga. scene dan join dunia haiwan nie. kene lah kan belajar pasal haiwan. esok kita start study. seronok juga bila kami sampai di kawasan pekerja zoo negara ni (zookeeper) dalam 15 orang tu. kami di pecahkan kebeberapa kumpulan dan haiwan. ada yang dapat bersihkan kandang zebra, kadang badak sumbu, kandang zirafah, dan i dapat. kadang lembu. hahha. tak mencabar langsung. menurut zookeeper kami tu. setiap malam. selepas waktu lawatan, semua haiwan-haiwan Savvanah ini akan di masukkan kekandang masing-masing. tujuan nyer. supaya tida bergaduh atau mereka makan sesama sendiri. haha. so, jom start kerja. 



i rasekan, sebab #TEAMLEMBU i ni cantik-cantik belaka. dorang buli kami. suruh kami kutip batang-batang pokok dalam kandang lembu ni pakai tangan. Memang kami datang nak main tahi lembu pun. so ape kesah. dah separuh siap. baru dia cakap. tu kat luar ade penyodok. WHAAAAttttttt...nampak tak jahat tu. 


penat juga guys, lame pun tak mengemas rumah. citew nyer. lecaklah ketiak. then kami diberi minum pagi. lepas 30minit. kami ade tugsan kedua. yang dipanggil #TEAMCANGKUL kejam tau dorang. tau lah kami ni gagah perkasa. kene gigit kerengge pun stedy ja. wahhaha. Siap suruh mencangkul nak buat pondok ostric katenyer. Siap Menurut Perintah! sebab katanyer target dorang before school holiday march 2018. agak-agak dah siap laa kot.kan. tengok nie. posing jek lebih. kije? harammmm.. tu la penting nyer dapat group ngan laki. senang. part angkat cangkul kami. bile suruh menyangkul. pass jek kat dorang. wahahha. disebab tenaga perkasa kaum lelaki ni kuat. cepat laa kerja kami siap so, haritu kami lunch awal. time lunch tu kami dibenarkan pergi melawan semua binatang termasuk Panda. wahhhh.. peluang yang di tunggu-tunggu kan. kami round laa. semua jenis hewan. i skip dlu. pasal hewan-hewan tu. nanti i bagi link untuk photo haiwan-haiwan di zoo negara. lepas lunch, kami sambung another task. Feeding the animals. first kasi lembu-lembu Sumatera i makan. happening tao! sebab. kali nie semua 15 orang turun padang. tengok hasil ternakkan kami. mula laa semua nak berdrama. nak buka bisnes jual lembu. hahaha.. 


lepas bagi lembu makan, kami kena bagi giraf makan pulak. ish. kuat makan oo haiwan-haiwan nie. waktu nie semua rase geli laa konon. kene jilat dengan giraf. mungkin haiwan-haiwan di zoo nie da mesra dengan orang. sebab tu dia tak melawan dan tak takut.


sebelum bersurai, kami ade majlis penutup dan sedikit cabutan bertuah. biarpun program yang simple. tapi agak menarik sebenarnya. kami tidak pernah kenal antara satu sama lain. tapi masih mampu meyesuaikan diri. betullah kata orang luar, rakyat malaysia ini sangat peramah. takde ape yang i cakap selain bersyukur dapat berada di kelilingi orang-orang yang sangat perihatin pada haiwan, sanggup bersusah payah datang dari jauh untuk join this charity program.  dapat melihat apa yang berlaku disebalik tabir di Zoo Negara dan juga dapat pengalaman berkerja seperti Zoo Keeper untuk sehari. thank to organizer for this opportunity. excited for next program #zoonegaravolunteer6.0










No comments

© A W E K R E T R O • Theme by Maira G.