SUBSCRIBE TO MY NEWSLETTER

HERO IMAGE

HERO IMAGE

RECIPE; PARU GORENG SAMBAL HIJAU


Raya kelmarin, unty i masak rendang paru + Limpa. mom cakap. tu masakan orang jawa. so, terkenang-kenang laa i ni, rendang tu. dan tiap kali i pergi pasar tani. limpa and paru mesti habis. dan kelmarin. orang jual daging kat pasar tani tu ade jual paru. so i beli jek. dan niat hati memang nak masak rendang paru tanpa limpa. hahaha. tapi hati ni tergerak nak google sambal paru. hurmm sedap juga. memang favorite ni. tiap hari kalau breakfast. mesti kene ada meehoon sambal paru. eee..sedapnya. so i google laa resepi dari www.aziekitchen.com ni. so i try laa. memandangkan cili merah tak ade. so i ubah sikit. kita pakai cili hijau. sedap juga. korang kene try. okay..

Bahan rebus: 
700 gram paru
2 hiris halia
1 batang serai - ketuk
Sedikit garam

Bahan tumbuk kasar:
5 tangkai cili hijau
10 tangkai cili padi hijau
5 ulas bawang putih
1 ulas bawang besar
1 inci halia

Bahan lain:
1 batang serai - ketuk
Garam
1 keping asam keping

Cara cara:
Rebus selama 30 minit. Tos kan airnya. Bila sejuk, baru potong nipis nipis. 
Paru dilumur sedikit garam. Panaskan minyak dan goreng paru 



Panaskan sedikit goreng paru tadi dan tumis bahan kisar bersama dengan serai, sampai naik bau. then Masukkan garam dan asam keping. agak-agak da macam garing sikit, masukkan paru yang telah digoreng dan gaul sebati.

siap! simple kan. so, weekend ni korang boleh try k.. muaxh ciket.
selamat mencuba

1 comment

Anonymous said...

Ηi, always і used to check wеblog posts here eɑrly іn the morning, since i enjoy to gаіn knowledge of
more and more.

© A W E K R E T R O • Theme by Maira G.