SUBSCRIBE TO MY NEWSLETTER

HERO IMAGE

HERO IMAGE


HELLO, I'M NADIA GEE, WELCOME TO AWEKRETRO.

I was start writing from November 2010. Write somewhat in my mind. Or maybe pretty things? Yes, I know some people love to read. But nowadays, people were using blogs just for information. Something likes an idea. Or something to refer. I don’t think, you guys gonna read my bla-bla-bla. So here! To make me be unique in Blogger World. I love to share something simple and easy! Thank you so much for stopping by! Hope you had a blast looking around. If you have some good idea for making my blog more interesting, glad to email me at nadiagee0907@gmail.com. And don’t forget left your comments to show me, that’s you were here! xoxo

NEXT VACATION? #EXCITED

MY TRAVEL; BACKPACK TO HATYAI ~ KRABI THAILAND


Lets sambung the second day journey kami. ingat tak haritu i ade bagitahu kami ade beli van ticket ke Krabi. Yes! van datang on time! sempat laa jugak kami singgah 7E untuk beli breakfast. beli burger jek pun. sedap jugak. perjalanan dari Hatyai ke Krabi ambil masa 6jam. kalau dari KL sempat sampai Penang jek. lepastu 10 kali berhenti. hahaha. perjalanan kami berhenti di satu hentian RnR Trang. tempat dia ok la. tak macam RnR kita. ade jual macam2. cuma nya. RnR ni lengkap la kemudahan nya. tempat makan, tandas dan surau disediakan. Maka, boleh la kita makan dan sebagainya. rehat 15-30 minit. kami teruskan perjalanan lagi. jenuh jugak laa pungung tu..


sebelum sampai ke hotel. Diver Van ni singgah Town Krabi bawa ke agent travel dia laa. tak pikir panjang. amek jek package dengan dia. senang. tak payah pikir dah. settle masalah. i amek pakej Night Market. THB300. dan City Tour THB1400 untuk esok. so kami sampai hotel tepat jam 2petang. rest sekejap. then kami keluar cari lunch. nasib tak jauh dari hotel ade kedai makan. sebenarnya banyak jek kedai halalfood tu. tapi kami makan yang dekat. Hasna Restaurant. serious sedap. tu tu...Squid Salted Egg. alaaaa. terkenang-kenang nie.. 


dah kenyang. kami balik siap-siap untuk first trip kitorang. Night Market! shopping time.. disebabkan kami chartered van. habis seluruh Ao Nang District ni dia kutip. hahaha. dreba  cakap kami ade 4jam untuk shopping. so dari pukul 6pm sampai 9pm. huuuuii..tapi kan. cuaca di Krabi memang tak menyebelahi kami. hujan. maka dengan itu diistiharkan tak banyak laa gerai yang buka. hahaha. tapi dapat laa jugak grab 4 helai tshirt. makan 10 cucuk loqloq. beli burger. cenderamata. 




tu nak tanya lagi sekali kenal tak orang yang main saxophone tu. sedap dengar. kalau dia ade band! nak follow dia kat mediasosial. mesti famous dorang ni. tengok gaya dorang. metrotype. wahahha. then kami balik. rest untuk esok! eeeee..tak sabar.

esok harinyer.. City Tours.

van pickup kami jam 9am. again kami yang pertama diambilnyer. jenuh lagi laa nak sampai 1st venue. perjalanan dari Ao Nang ke 1st venue ambil masa 45minit. terlelap laa jugak dalam van. Hot Stream Waterfall. Air terjun panas! bunyi macam menarik. "The hot springs and cool streams converge on a slope to form lovely cascades of warm water with a temperature of 40-50 degrees Celsius. The best time to visit is from 7.00 a.m. to 8.00 a.m. and from 4.00 p.m. to 5.00 p.m. To reach the waterfall visitors should travel 45 kilometers from town to Amphoe Khlong Thom, then take Sukhaphiban 2 Road for another 12 kilometers. The admission fee is 10 baht per person A visit to Krabi natural hot spring is a must. There are many hollowed-out 'bathtubs' which are caused by the running water from the thermal springs. You can relax in one of the many natural hollows in the creek and watch the water gently cascade into the cool pools.  Enjoy your own natural "hot-tub jacuzzi" filled with running spring water at a pleasant 35?c-40?c."- http://www.krabi-tourism.com/krabi/unseen-namtokron.htm



cantikkan tempat nie. tapi kami diberi masa 1jam jek. tak leh lama-lama berendam. nanti melecur kulit. disebabkan malam semalam hujan. so air terjun ni tak lah panas sangat. suam-suam kuku. tapi kat depan sebelum masuk tu akan ade kolam air panas yang agak panas. boleh laa berendam dalam tu..


dah kering kene rebus. kami berangkat ke next venue. semua orang nak pergi wey. Emerald & Blue Pool tapi mengikut tour guide kami. bulan March and October. tak boleh pergi ke Blue Pool tu. sebab ditutup untuk Musim Mengawan burung-burung kat situ. burung ape. tak pulak i nak tanya. dah terlampau excited. tapi perjalanan dari pintu masuk ke Pool amek masa 15minit jalan kaki. perggggh..melecet kaki.. i rasa soon dorang kene buat Buggy Car laaaa... bayar pun tak ape. janji tak penat. dah laa penat jalan jauh. ramai pulokkk.. takde tempat nak letak barang. so korang. kalau nak letak barang make sure hati-hati k. tempat yang terlalu open. agak tak berapa nak selamat laa kan.. dan, yang paling penting adalah. area pool tu sangat licin. mohon. akak-akak, adik abang. jangan happy sangat laa yek. kang dah tergolek. apa pun tak jadi.. k



lepas dah naik kembang kami disediakan Lunch. biase jek. Nasi + tomyam.+ kerabu mangga. then kemudian kami teruskan ke next destination. Tiger Cave Tample. hurmm.. pun jauh jugak. 45minint dari emerald pool. menurut pak tour guide kami. "The foundation of the temple dates back to 1975 when a Vipassana monk named Jumnean Seelasettho  went to meditate in the cave. During his meditation, he witnessed tigers roaming around the cave. This discovery led to naming the temple Wat Tham Suea. Another legend says that an actual huge tiger used to live and roam the cave. The naming of the temple also comes to discoveries of a tiger paw prints on the cave walls, and also the bulge of the cave resembling a tiger's paw." - https://en.wikipedia.org/wiki/Tiger_Cave_Temple . same macam wiki ni explain. haha..entah-entah dia pun copy dari wiki ni. hahaha. dan yang menarik nya temple ni. they has one stairway with 1,237 steps leading to the summit. kau mampu dik?? akak awal-awal dah give up. tapi dorang kata. memang cantik. boleh nampak seluruh krabi sometime Phuket. wahaha. tipu jek. boleh nampak seluruh Bandar Krabi. 





Program kami tamat disini. agak simple. kami tak dapat pergi ke Pulau sebab takut cuaca tak menyebelahi kami. so agak boring jugak laa trip kali ni. balik hotel. berendam jap dalam pool. dan malam kami merayau sekitar Aonang Street. 







ini dinner kami malam tu. hurmmm macam i cakap tadi. kalau nak cari food yang sedap. memang area Hatyai. kerabi agak kurang sikit. tapi masih boleh telan. oh yek. sebelum dinner. kami pergi massage. tapi kami amek kaki jek. sebab kaki jek yang sakit. tapi sebelum tu. dia offer kami THB 200 untuk full body. murah kan. kalau kat KL..RM200 untuk full body. korang kene try kedai nie. puas hati. hilang sakit kaki tu. 



kesimpulan untuk trip kali ni, Backpackers bukan alasan untuk korang tidak bergaya. ada jek orang cakap. kalau nak berbackpacker. kita harus se-simple mungkin untuk bergaya. my anwser is NO! mungkin kita tak perlu bawa kasut sampai 3pasang. Jean sampa 5, tudung yang banyak. cukup untuk kita padankan warna dan gaya. mungkin boleh di cuci. dan re-wear!. jangan jadikan itu semua alasan untuk kita tidak melaram yek adik-adik.. hahaha. dan i juga setuju. ia lari dari konsep backpackers. tapi tak salah pun kalau nak melaran. janji berserdahana dalam membawa pakaian tu. okay!


jumpa next trip...muaxh

No comments

© A W E K R E T R O • Theme by Maira G.